70% українців перенесли застуду в цьому році

Лютий, 2013 - Холдинг STADA CIS опублікував результати всеукраїнського дослідження застудних захворювань, яке вже третій рік по його замовленню проводить компанія GFK Ukraine. Метою опитування було з'ясувати, скільки українців перенесли в цьому році застудні недуги, які профілактичні заходи вони використовують, і що впливає на їх вибір противірусних препаратів.

Результати дослідження показали, що 70% жителів України хоча б раз за сезон перенесли ГРЗ або ГРВІ, що майже на 6% і 10% менше, ніж у 2012 і 2011 роках відповідно. Однак у цілому, рівень захворюваності все ж залишається дуже високим.

За словами опитаних українців, близько 36% з них лише один раз під час епідемічного сезону перенесли вірусні захворювання. Цей показник йде на спад вже протягом трьох років, як і показник кількості наших співвітчизників, організм яких піддається вірусу більше 3 разів восени-взимку. У той же час, частка українців, що відповідають «Не хворію», стабільно зростає з року в рік.

У цьому році чоловіки продемонстрували велику стійкість до вірусних захворювань, у порівнянні з жіночою частиною населення. Серед третини «не хворіючих» опитаних: 41% - це представники сильної статі і лише 19% - жінки.

Найменше хворіють жителі Західного регіону: 40% учасників опитування стверджують, що віруси їх зовсім не турбують під час епідемічного сезону, і лише 30% «підхоплюють» вірус раз в період. Ситуація ж в Північному регіоні виглядає не кращим чином: майже 28% встигають перехворіти раз за сезон, 10% - три, і 40% - один раз.

До питання захисту свого здоров'я і запобігання захворюванням наші співвітчизники поставилися в 2013 переважно відповідально. Лише 1/4 опитаних заявили, що не вживали жодних заходів, щоб уберегтися від ГРЗ і ГРВІ, що на 10% більше, ніж у 2011 році. У число цих людей потрапили майже 32% чоловіків і 18% жінок. Більшість віддає перевагу народним методам зміцнення організму. Результати опитування підтверджують той факт, що жінки більш дбайливо ставляться до свого здоров'я - прекрасна частина населення майже в два рази частіше тепло одягається, приймає вітаміни і препарати для зміцнення імунітету. У той же час чоловіки в 2,5 рази більше займаються спортом і загартовуються, щоб бути сильнішими і здоровішими.

Відповідальний підхід населення до лікування простежується також у тому, що для них є визначальним при покупці противірусних препаратів. У 2013 році українці стали більше прислухатися до порад професіоналів: провідною думкою для майже половини наших співгромадян є рецепт лікаря (40,23% в 2013 році). Другим фактором за значенням для українських жителів залишається власна думка - 25%, при цьому в минулому році знання препарату по попередньому досвіду було ключовим для 41% українців. Майже в однаковій мірі при виборі ліків жителі нашої країни покладаються на пораду аптекаря і друзів (14% і 13% відповідно), хоча жінки схильні менше довіряти думці знайомих в порівнянні з чоловіками. Ціна препарату не має вирішального значення для більшості жителів України - всього лише 5,6% опитаних назвали цей пункт визначальним при покупці препарату. Варто відзначити, що в минулому році даний показник досягав 22%.

Результати дослідження коментує Дьяченко С.В., Директор представництва групи компаній STADA в Україні: «Тема вірусних респіраторних захворювань досить актуальна для нашої країни, оскільки показник захворюваності залишається на високому рівні - 70%. Нас, безумовно, надихає відповідальність у поведінці українців під час лікування, а саме те, що ступінь довіри до думки лікаря при виборі препарату залишається високою протягом уже трьох років. Ми дуже раді, що можемо внести наш вклад в оздоровлення нації - з минулого року українські жителі отримали можливість використовувати для свого лікування Інгавірин ® - інноваційний препарат для лікування та екстреної профілактики грипу та ГРВІ ».

Дослідження в Україні проводила компанія GfK Ukraine на замовлення холдингу STADA CIS. Вибірка склала 1000 українців з усіх регіонів України.