Хто і скільки купує ліків від застуди в Україні

Вже третій рік поспіль наприкінці епідемічного періоду холдинг STADA CIS проводить дослідження здоров'я українців.

Сьогодні вже відомі результати всеукраїнського опитування про простудні захворювання, яке за замовленням холдингу провела компанія GFK Ukraine.

Рівень захворюваності застудою серед населення залишається високим: 70% жителів України хоча б раз за сезон перенесли ГРЗ або ГРВІ. При цьому в 2013 році 74% українців поповнили свої аптечки противірусними препаратами, що на 4% менше аналогічного показника 2012 року.

Не секрет, що споживання лікарських препаратів на душу населення на аптечному ринку України безпосередньо залежить від особистого добробуту громадян. За офіційними даними, розмір прожиткового мінімуму жителів нашої країни з 1 січня 2013 року становить 1176 гривень. Наші співгромадяни піклуються про своє здоров'я і не шкодують на це коштів: близько 19% за один раз поповнюють свою аптечку противірусними ліками на 100 грн і вище, з них лише 6% українців можуть дозволити собі витратити більше 200 грн на своє лікування, і таких все менше і менше. При цьому найбільш платоспроможними виявилися жителі Західного, Центрального і Південного регіонів країни.

П'ята частина населення готова залишити в аптеці на лікування застуди до 100 гривень. При порівнянні з попередніми періодами, з'ясовується, що цей показник повернувся на рівень 2011 року.

Суму до 60 грн готові заплатити 19% українців, і, найчастіше, це жителі великих міст Східної України. Мінімальну суму покупки - до 30 гривень - залишають в аптеках країни 14% громадян. У більшості випадків це люди з сімей з низьким рівнем достатку.

Дослідження показало, що жінки частіше, ніж чоловіки, відвідують аптеки з метою придбання противірусних ліків. 38% представників чоловічої статі заявляють, що не купують медикаменти для лікування вірусних захворювань. Можливо, препарати для них купують 85% жінок, які дали стверджувальну відповідь.

При цьому жіноча половина населення платить середню вартість - 27% опитаних жінок виділяють з бюджету на ліки до 100 гривень. У той же час більшість чоловіків для лікування респіраторних захворювань обмежуються 60 гривнями.

Результати дослідження коментує Д'яченко С.В., Директор представництва групи компаній STADA в Україні: «Для нас, як представників соціально-відповідальної Компанії, дуже важливо, щоб кожен житель країни був забезпечений якісними ліками і міг придбати їх за розумною ціною. Тому STADA докладає зусиль, що б у громадян України була така можливість. У нашій країні переважна більшість не може собі дозволити купити дорогі противірусні медикаменти, і в цьому випадку перевага надається генерикам, як більш доступним за ціною препаратам, але таким, що не поступаються оригінальним лікам за якістю і ефективністю».

* Дослідження в Україні проводила компанія GfK Ukraine на замовлення холдингу STADA CIS. Вибірка склала 1000 українців з усіх регіонів України.