Сучасні досягнення та перспективи збереження жіночого здоров'я

Близько 500 представників сфери акушерства і гінекології відвідали 19 квітня 2013 р. наукову конференцію на тему «Сучасні досягнення та перспективи у збереженні здоров'я жінки», організатором якої виступив холдинг STADA CIS.

Тема заходу є надзвичайно гострою в сфері жіночого здоров'я. Число гінекологічних захворювань в останні роки продовжує збільшуватися, і ця статистика насторожує. Перед представницями прекрасної статі все частіше виникають питання про те, як зберегти своє здоров'я і нормальну якість життя і залишатися привабливою якомога довше. На ці та багато інших питань в рамках заходу змогли дати відповідь перші особи в сфері акушерства і гінекології України.

Конференція розпочалася з вітальної промови головного акушера-анестезіолога МОЗ України, члена - кореспондента НАМН України, доктора медичних наук, професора Камінського В'ячеслава Володимировича. «Здоров'я жінки - це здоров'я нашого майбутнього покоління, про який ми, представники охорони здоров'я, повинні піклуватися як ніхто інший. Сьогоднішній науковий захід є колосально важливим для розвитку вітчизняної медицини.», - зазначив професор.

Першою в якості доповідача виступила Тетяна Феофанівна Татарчук, член-кореспондент НАМН, завідувач відділенням ендокринної гінекології ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології Національної академії медичних наук України», доктор медичних наук, професор. У своїй доповіді Тетяна Феофанівна відзначила важливість і необхідність своєчасного лікування клімактеричного синдрому: «Жінкам, у яких менопауза виникає у віці до 45 і особливо до 40 років, загрожує підвищений ризик серцево-судинних захворювань, остеопорозу, афективних розладів, деменції. Ці ризики зможе знизити замісна гормональна терапія, застосування якої рекомендується продовжувати щонайменше до досягнення середнього віку виникнення менопаузи».

Головний акушерський анестезіолог міста Києва, професор кафедри акушерства та гінекології НМАПО, доктор медичних наук, Руслан Опанасович Ткаченко у своїй доповіді «Сучасна інтенсивна терапія масивної коагулопатичної крововтрати в акушерстві» відзначив, що кровотеча - третя причина материнської смертності після тромбоемболії і прееклампсії. «У розвинених країнах кровотечі займають близько 1,7% в структурі материнської смертності, а в Україні цей показник - 22-28%! - Додав професор. - Але, при своєчасному початку та адекватному проведенні інтенсивної терапії результат геморагічного шоку, який розвивається в результаті гострої крововтрати, як правило, сприятливий». Головний акушерський анестезіолог міста Києва також зазначив, що однією з головних цілей сучасних фахівців має бути виведення вітчизняної медицини на європейський рівень.

Корнацька Алла Григорівна - зав.відділом відновлення репродуктивної функції жінок НДІ ПАГ АМН Украни, доктор медичних наук, професор - навела сумну статистику: за даними ВООЗ, захворювання, що викликаються вірусами герпесу, займають друге місце серед причин смертності від вірусних інфекцій (поступаючись тільки вірусу грипу ). «До 13-14 років 70-80% дитячого населення інфіковані вірусами герпесу, а до 50 років кількість заражених перевищує 90%, і це число з року в рік зростає.», - додала Алла Григорівна.

Із заключною доповіддю на науковому заході виступив заст. головного лікаря Центру здоров'я жінки у м. Вінниця, доцент кафедри акушерства та гінекології № 2 ВНМУ ім. М.І.Пирогова, доктор медичних наук, Чечуга Сергій Броніславович. Він розповів про вплив абортів на здоров'я жінок і зниження репродуктивного потенціалу країни в цілому, ризики, які виникають при проведенні абортів і методах їх уникнення. Сергій Броніславович зазначив наступне: «Серед європейських країн, в Україні, як і раніше, один з найвищих рівнів штучного переривання вагітності - 18-20%. При цьому, в нашій країні аборти становлять 6,1% всіх материнських смертей. Проте, знизити цю сумну статистику ми можемо, по-перше, профілактикою дошлюбних зв'язків, а по-друге, використовуючи раціональну контрацепцію».

Коментує Олександр Петрович Кулик, Маркетинг-директор представництва групи компаній STADA в Україні: «Конференція об'єднала значне число представників сфери акушерства і гінекології нашого регіону. Ми сподіваємося, що науковий захід, який проводить наша Компанія, стане своєрідною платформою для обміну досвідом між колегами і визнаними експертами. Сучасна медицина розвивається швидкими темпами, і наша мета-сприяти підвищенню досвіду і освіти вітчизняних лікарів».